Historie

Oorspronkelijk stond ons huis circa 100 meter verderop maar moest wijken omdat er een haven gegraven werd met aansluiting op het Prinses Margriet kanaal. Het staat op zandgrond, dat maakt het tuinieren voor ons een stuk eenvoudiger. We hebben een aantal tuinen en proberen dit te verdelen in verschillende ‘kamers’.

De voortuin ligt pal op het oosten met een oprijlaan met aan weerskanten bolesdoorns en in de slootkant cotoneasters. Als aandacht trekker ligt bij de ingang van de oprijlaan een boot met daarin diverse planten. 

In de voortuin ligt een vierkante vijver met daarin 11 m³ water, gevuld met waterlelies en glanzend fonteinkruid. Deze laatste is een zuurstof plant. Deze plant mag in geen enkele vijver ontbreken en kan ook gebruikt worden in vijvers met stromend water. Door zijn grote bladeren kunnen jonge visjes hier mooi onder schuilen. Het fonteinkruid levert op circa 80 cm diepte de meeste zuurstof. Dit is heel belangrijk voor helder water en om algen tegen te gaan. We hebben in deze vijver alleen Goudwinde en Sarasa  Er zit een pomp in en een skimmer. Deze zuigt het oppervlaktewater aan en vangt het afval op in een zeef die je af en toe moet legen. In al onze vijvers zijn pompen aanwezig maar deze zijn puur voor de ontspanning en het geluid van kabbelend water. Dit heeft niets te maken met het helder houden van het water, dat doen de planten.

Theeschenkerij
Naast het huis dit ligt op het zuiden, hebben we voor passanten een koffie- en thee terras .  Mensen die geen belangstelling hebben om de tuin te bezichtigen, kunnen hier lekker genieten van een wijds uitzicht over de weilanden en kunnen hier iets nuttigen.
We hebben sinds 2018 ook een tuinkamer , waar de bezoeker ook bij slecht weer een bakje koffie/thee kan drinken met uitzicht op de vijver.

Als u door de schutting gaat (de tuin op het westen) komt u in ons arboretum (bomentuin) hier staan 40 verschillende bomen. Veel heesters en diversen. De ene helft is aangeplant met bladverliezende bomen zoals: esdoorn, amberboom, tulpenboom,  eik,  beuk, kastanje enz. De andere helft bestaat uit de coniferen familie zoals de den, spar, ceder, moerascypres, watercypres enz. Deze tuin is afgeschermd met aan de ene kant een afscheiding van palen , hedera rek en houten schuttingen.

Aan het eind van het pad komt u in onze galerie hier verkopen we woon en tuin decoraties en bronzen beelden. Bij het verlaten van de galerie gaat u links via een trapje (mensen die deze route niet kunnen nemen kunnen binnendoor) naar de koituin. Deze tuin bestaat uit zwerfkeien met een granieten pad erdoor. Er staat een Japanse pagode in met een aantal Boeddha’s en bronzen vogeltjes. Ook is er een klein vijvertje (onze eerste) met een granieten spuitkikker omringt door planten. Daar achter ziet u een waterval . Er staan verder verschillende soorten esdoorns en in vorm gesnoeide  conifeer in. De tuin ligt om de Koivijver heen, deze is opgemetseld van klinkers, de muren zijn 20 centimeter dik en de tussenmuur van de vijver naar de kelder waar het filter in staat is 45 centimeter dik. De water inhoud is ongeveer 25m³ . Het filter bestaat uit een Vortec en een driekamer filter, 1 borstelkamer, 2 met Japanse matten waar bacteriën in zitten die het biologische evenwicht van het vijverwater in stand houden. In deze vijver werken we wel met een filtersysteem, omdat deze geen planten bevat. Je moet altijd voorzichtig zijn met het water, altijd eerst je handen wassen als je de vis aanraakt bijvoorbeeld met het voeren of aaien. Ze zwemmen in vrij steriel water dus zijn ze vatbaar voor ziektes. Ik kan nog langer uitweiden over dit onderwerp, maar bent u geïnteresseerd dan kunt u beter even langskomen.

Wanneer we nu dan de koituin verlaten komt terecht op een terras waar u rustig kunt genieten van het kijken naar de koi. Dan loopt u door een boog van wintergroen blijvende kamperfoelie naar de natuurvijver. Deze natuurvijver is gemaakt in 1998 met een oppervlakte van circa 12 bij 6 meter in de vorm van een sleutelgat. Er omheen ligt een tuin van 14 bij 10 meter met een waterval.  De tuin is ingericht om zoveel mogelijk insecten te lokken.  Deze tuin is in de lucht afgeschermd met 1 mm. dik visdraad als preventie tegen reigers en aalschovers . Er staan ongeveer 300 verschillende vaste planten en bollen in. Deze tuin bloeit van januari t/m december. Het water wordt bewoond door allerlei dieren bijvoorbeeld de waterjuffer. In Nederland komen zo’n twintig soorten waterjuffers voor. Ze zijn familie van de libellen, maar zijn niet zo behendig in het vliegen. In rust houden ze hun vleugels opgevouwen tegen hun lichaam terwijl libellen in rust juist de vleugels uitgespreid houden. In de paartijd vliegen de juffers als een tandem rond en zetten na de bevruchting de eitjes af onder water. Hier vervellen ze een aantal keren waarop ze op een dag tegen een stengel op uit het water kruipen om een mooie waterjuffer te worden. Verder zie je als je goed kijkt bijvoorbeeld een schaatsenrijder, een staafwants of een geel gerande waterroof kever, oeverspin, bootsmannetje, bloedzuigers, allerlei soorten hommels, bijen, wespen en noem maar op.

We zijn elk jaar weer vereerd met jonge kikkerkoppen van onze groene kikkers. Deze kikker behoort evenals de salamanders en de pad tot de amfibieën. Groene kikkers hebben een satijnachtige huid en zijn sterk aan het water verbonden. Overdag zitten ze meestal op de rand van de vijver, wachtend op een prooi (slakken, wormen, spinnen en libellen) die ze met een vliegensvlugge beweging vangen. Iedere kikker heeft zijn eigen stekje. Half mei komt de kikker, die tien jaar kan worden en na drie jaar paarrijp is, uit zijn winterslaap om de vijver te bevolken. Eind mei begint de paring.

Dan hebben we de kikkerkoren. Het vrouwtje legt wel tienduizend eitjes, wat een geliefd voedsel is voor de vissen. Na zeven weken krijgen ze poten en na circa 3 maanden verliezen ze de staart. De kieuwen zijn dan verdwenen en de longen nemen dan hun taak over, de larve is nu een kikker. In de vijver staan ook verschillende waterplanten zoals: dotterbloem, moeras vergeet me niet, kalmoes, gedoornd hoornblad, waterpest, fonteinkruid, slangewortel, weegbree, egelskop, kaapse waterlelie, kleine lisdodde, snoekkruid, gele lis, en de roze waterlelie. Er staat een tuinhuisje zodat we al in het vroege voorjaar van al dit moois kunnen genieten.

Deze tuin is voor mij altijd weer een ontdekkingstocht om te zien welke vlinders er ieder jaar weer komen. De vogels die hun nesten bouwen en de vissen die weer vele nakomelingen maken. Deze proberen we er altijd zoveel mogelijk uit te halen om inteelt te voorkomen. We hebben in onze natuurvijver goudwindes en shubunkins zwemmen. Dit zijn oppervlakte vissen, dus houdt je de vijver beter helder, ze beroeren namelijk de bodem niet. Aan het eind van de route komt u in onze tuinkamer waar koffie /thee eventueel met appelgebak, kan worden genuttigd.

Wij zijn aangesloten bij :  Rustpunt / Fietsroute netwerk.
Tevens willen u er op wijzen dat er fietsroutes bij ons langs gaan. Naar mijn weten zijn  Dat een Kerspelroute, deze gaat door de gehele gemeente Achtkarspelen. En de knooppunten route gaat ook bij ons langs we zitten op knooppunt 5. En de historische wandelpad route is op de zelfde plaats. dus voor iedereen is er wel iets te doen.